| Tytuł: | Cysta w jajniku |
| Autor: | Kasia0912 12.5.2010, 12:41 |
| Witam, niedawno dowiedzialam się ze mam cystę w jajniku. Czytałam o tym, i wiem że objawy są zazwyczaj chcarakterystyczne, mianowicie ból w podbrzuszu i brak miesiączki. Zgadza się. Lecz mam jeszcze parę wątpliwości, pytań, szczególnie do kobiet które również miały z tą cystą do czynienia, mianowicie: - czy normalne jest to, że momentalnie zwiększa się obwód brzucha,iż nie da się nie odczuć że ubrania są za małe? Tak stało się ze mną. I nie jest to związane z tabletkami, bo jeszcze ich nie wzięłam. Czy na Was cysta jajnikowa wpływała też w ten sposób? - czy przy tym również, odczuwałyście dotkliwy ból kręgosłupa i piersi? Czy miałyście podwyższoną temperaturę? I ten plus w temacie, oznacza to iz dziwi mnie , że oprócz bólu odczuwalnym w ukladzie rozrodczym, czuje ból w obu piersiach? Jeśli jest tu osoba która nie miała cysty, lecz wie coś na ten temat i jest w stanie udzielić rzetelnych odpowiedzi, będę niezmiernie wdzięczna! Pozdrawiam | |
Zdrowie
Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.
Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwór łagodny nie daje przerzutów, stopniowo rozwija się w obrębie danego organu lub miejsca, jest możliwy do wyleczenia. Najczęściej usuwa się guz wraz z fragmentem otaczającej tkanki.