| Tytuł: | Cysta |
| Autor: | Regina 30.7.2010, 13:56 |
| Nie wiem od czego zacząć. Do wczoraj przeżywałam odnowienie się polipa w szyjce macicy. Byłam przygotowana na jednodniowy pobyt w szpitalu i po sprawie. Jednak po wizycie u lekarza okazało się, że sytuacja jest o wiele bardziej skomplikowana. Badanie usg wykazało cystę wypełnioną mazistą cieczą wielkości 10 cm. Mam ją umiejscowioną za macicą. Ciekawa jestem od jakiego czasu mam ją w sobie, że urosła do takiego rozmiaru? Przecież według mojej lekarki zawsze wszystko było w porządku, cytologia I grupa ...? A wczoraj wypisano mi skierowanie na zabieg do szpitala. Istny koszmar. Jak to delikatnie ujęto trzeba wyjąć i zobaczymy. Na chwilę obecnę lekarz nie jest w stanie nic mi więcej powiedzieć. Może ktoś z was wyjaśni mi o co tu chodzi. Nie wiem na czym zrobił się ten twór. Mam przed sobą zdjęcie usg i jestem przerażona. Mam dać się pokroić, nie wiedząc co mi wytną. Czy istnieje inny sposób pozbycia się tej torbieli. Czy w moim przypadku jest ona za duża. Ironia losu marzyłam o dziecku a mam przed sobą usg jakiegoś paskudnego tworu. Chyba dostanę zawału. Ile trwa rekonwalenscencja po zabiegu? | |
Zdrowie
Dobre zdrowie pozwala sprawnie funkcjonować w codzienności, realizować życiowe cele, wypełniać obowiązki zawodowe, spełniać swoje pasje itp. Jednak by zdrowie dopisywało, należy o nie zadbać. Troska o zdrowie jest troską o samego siebie i wyrazem szacunku dla własnej osoby.
Polip
Wyróżniamy różne typy polipów. Biorąc pod uwagę rokowanie oraz czynności terapeutyczne ważne jest czy nie posiada on komórek nowotworowych. Podczas stwierdzenia występowania polipa nieodzowna jest kontrola endoskopowa bądź leczenie endoskopowe przy użyciu do tego celu przystosowanego specjalnego instrumentu czy leczenie chirurgiczne.
Nowotwory
Nowotwór łagodny nie daje przerzutów, stopniowo rozwija się w obrębie danego organu lub miejsca, jest możliwy do wyleczenia. Najczęściej usuwa się guz wraz z fragmentem otaczającej tkanki.